MENU
ZWIŃ MENU

Śledzie po cygańsku nr 2

Składniki

 
6 śledzi
0,5 litra śmietany
mały słoik grzybków marynowanych
cebula
2-3 jajka na twardo
2-3 jabłka
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
sól
pieprz
 

Przyrządzanie

 
Wymoczone śledzie rozciąć, wyfiletować i pokroić w małe dzwonki.
 
Grzybki, jajka, ogórki, cebulę posiekać.
 
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
 
Wszystkie składniki (oprócz śledzi) wymieszać ze śmietaną, posolić, popieprzyć.
 
Dzwonki polać sosem śmietanowym, część z nich można ułożyć na wierzchu.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Śledzie po cygańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje

50 dag śledzi solonych
15 dag cebuli
10 dag korniszonów
natka pietruszki
10 dag ketchupu
50 ml oliwy
czosnek
musztarda

Śledzie z jabłkami na wigilię

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

1 kg filetów śledziowych
0,5 kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody

Śledzie pikantne

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

50 dag śledzi bez głów
2 cebule
3 łyżki oleju
jajko
koncentrat pomidorowy
papryka ostra w proszku (np. chilli w proszku)
musztarda
pieprz
szczypiorek

Śledzie w oliwie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

50 dag śledzi
100 ml oliwy
natka pietruszki
15 dag papryki
15 dag pomidorów
pieprz