Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje, potrawa wegetariańska
Ciasto:
20-25 dag mąki
2 jajka
sól
2 dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2 dag bułki tartej
Nadzienie:
70 dag truskawek
5-10 dag cukru
8 dag masła lub margaryny
5 dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki
Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić dołek, wbić jajka, dodać trochę wody i zagnieść twarde ciasto. Starannie wyrobić je i podzielić na części.
Rozwałkować każdą bardzo cienko i zostawić do przeschnięcia.
Następnie każdy placek przekroić na połowę, zwinąć w rulon i pokroić ostrym nożem na drobne kluseczki.
Makaron rozrzucić na stolnicy i ponownie przesuszyć. Następnie wyłożyć na blachę i lekko zrumienić w piekarniku.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, kroić w plastry i dodać cukier do smaku, cukier waniliowy oraz rodzynki.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i kłaść na przemian w 2-3 warstwach: makaron skropiony obficie topionym tłuszczem i truskawki.
Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron.
Wstawić do gorącego piekarnika (160 - 180 st. C) i zapiekać 40 min.
Gdy danie jest gotowe, okrajoć nożem dokładnie i wyłożyć na okrągły półmisek.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Makaron zapiekany z białym serem
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
50 dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25 dag białego sera
1 cebula
10-15 dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
Forma potrawy: Sałatki
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
Forma potrawy: Zapiekane
20 g makaronu
20 dkg pieczarek
pół szklanki zielonego groszku
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki masła
szklanka śmietany
10 dkg startego żółtego sera
papryka w proszku
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
20 dag makaronu (50 dag gotowanego)
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany (lub mleka)
2 jaja
1 łyżka tłuszczu do naczynia
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki tymianku (lub oregano)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
20 dag tartego żółtego sera
sól