Zapiekane z nabiałem oraz jajami
Kolorem zielonym zaznaczono nabiał, tłuszcze oraz jaja
żółty ser
przyprawa oregano
przecier pomidorowy
przyprawa Delecta do mięs
sól
cebula
pół papryki
50 dkg ziemniaków
olej
musztarda
pieprz biały
ogórek surowy
nać pietruszki
schab
piersi z indyka
żółty ser
cebula
pół papryki
pomidor
50 dkg ziemniaków
olej
ocet winny
przyprawa oregano
przyprawa do grilla
sól
groszek konserwowy
boczek
kiełbasa
50 dkg. ziemniaków
olej roślinny
ser żółty
musztarda
oregano
pieprz
przyprawa do spaghetti
sól
ogórek surowy
papryka
pomidor
por
50dag filetów z dorsza
4 ziemniaki
marchewka
pół selera
2 cebule
10dag śmietanki
pół szklanki soku pomidorowego
ząbek czosnku
sok z cytryny
mąka
olej
natka pietruszki
sól i pieprz
12 średniej wielkości kartofli
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
1 łyżka tartej bułki
1 pęczek siekanego koperku
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
150g solonych śledzi
5 dużych suszonych prawdziwków
3 kartofle
1 cebula
1 jajo
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
1 łyżka masła
3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe
Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu
4 kawałki chleba żytniego
1 pomidor
1 słoik szparagów
100g żółtego ostrego sera
2 łyżeczki musztardy
4 czarne duże oliwki
4 gałązki pietruszki
500g dyni
300g mięsa mielonego
100g ryżu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz
4 pomidory
15dag ugotowanego ryżu
1 łyżka rodzynków
1 posiekana cebula
1 łyżka obranych i posiekanych migdałów
2 łyżki masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
1kg filetów śledziowych
0,5kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody
1 szklanka ryżu
2 cebule
pół szklanki masła
kostka rosołowa
szklanka winogron
0,25 szklanki posiekanych orzechów włoskich
sól, pieprz
Do podania:
sos beszamelowy
300g pokrojonego w plastry miąższu dyni
2 cebule
2 ząbki czosnku
500g czerwonej fasoli z puszki (osączonej)
50g bułki tartej
1 pęczek pietruszki
50g oliwy