Forma potrawy: Zapiekane
boczek
kiełbasa
50 dkg. ziemniaków
olej roślinny
ser żółty
musztarda
oregano
pieprz
przyprawa do spaghetti
sól
ogórek surowy
papryka
pomidor
por
Na oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w niewielkie nacięte kawałki, dodać paprykę pokrojoną w kostkę, następnie pomidor pokrojony w krążki, doprawić przyprawami, dodać ogórek pokrojony w kostkę, poddusić.
Dodać nieco musztardy, dodać i poddusić 10 minut przygotowane wcześniej ziemniaki (ugotować na parze, pokroić w dość grube plasterki, pomiędzy plastrami włożyć posypane przyprawami: plasterki żółtego sera, boczku, pora w plasterkach oraz musztardy, ziemniaki posolić i posypać pieprzem).
Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem
Forma potrawy: Zapiekane
70 dkg ziemniaków
4 pomidory
4 jajka na twardo
dymka
15 dkg żółtego sera
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Zapiekanka ziemniaczana wykwintna
Forma potrawy: Zapiekane
piersi z indyka
żółty ser
cebula
pół papryki
pomidor
50 dkg ziemniaków
olej
ocet winny
przyprawa oregano
przyprawa do grilla
sól
groszek konserwowy
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Forma potrawy: Zapiekane
1 1/2 kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4 kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4 kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
Grillowane kotlety baranie z ziołami
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 kotletów z combra (młoda baranina)
125 ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno