MENU
ZWIŃ MENU

Złota zapiekanka

Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki

1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
sól
2 i 1/2 szklanki wrzącej osolonej wody
20 dag startego żółtego sera
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
posiekana zielenina

Przyrządzanie

Mieszając wrzącą wodę, wsypać powoli kaszkę, mieszając zagotować, wstawić garnek z kaszką do drugiego naczynia z wrzącą wodą, gotować na parze 30-45 min, przełożyć do płaskiej blaszki.

Po wystudzeniu masy z kaszy, pokroić ją w kostkę o boku 2 cm. Ser i masło stopić na parze, mieszając wlewać powoli mleko, mieszać, aż składniki się półączą.

Kostki kaszy układać warstwami w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, polewając je serem z mlekiem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180°C), piec 20 min.

Po wyjęciu posypać zieleniną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekanka neapolitańska

Forma potrawy: Zapiekane

5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu

Zapiekanka z pieczarek po prowansalsku

Forma potrawy: Zapiekane

750 g pieczarek
1,5 kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki zieleniny
2 cebule
tymianek
bazylia
150 g tartego sera żółtego
100 g masła
oliwa
sól, pieprz

Zapiekanka z papryki

Forma potrawy: Zapiekane

60 dag papryki
2 łyżki masła
10 dag sera żółtego
2-3 jaja
3-4 płaskie łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
tłuszcz i bułka do formy

Zapiekanka z porami

Forma potrawy: Zapiekane

10 średnich ziemniaków
3-4 ładne pory
łyżka masła
pół szklanki tartego żółtego sera
sól, pieprz, mielona papryka