Formy potrawy: Zapiekane, Dania rybne
25 dag makaronu (spaghetti)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
15 dag pieczarek
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
25 dag ryby z konserwy (w oleju)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
4 łyżki tartego żółtego sera
pieprz, sól
Makaron ugotować na półmiekko w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, nie łamiąc nitek. Nastepnie odcedzić i przelać gorącą wodą.
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju (2 minuty), dodać oczyszczone, wypłukane i grubo pokrojone pieczarki, posiekany czosnek i połowę śmietanki, dusić jeszcze 5 minut odparowując część wody. Odstawić, oprószyć mąką, rozmieszać i zagotować. Wymieszać z rybą wyjętą z oleju.
Prostokątne naczynie wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim rzędami wzdłuż makaron, mieszaninę rybną i znów makaron. Polać makaron olejem z konserwy wymieszanym z pozostałą śmietaną. Posypać serem i pieprzem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia przez około 15 minut.
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików
2 dag tłuszczu
10 dag cebuli
4 dag tłuszczu do pieczenia
1/8 l śmietany
5 dag sera gouda lub tylżyckiego
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy
1 kg ryby słodkowodnej - np. pstrąga
olej
sól
liście klonowe
Forma potrawy: Dania główne
2 małe główki włoskiej kapusty
500 ml jasnego wywaru jarzynowego (ze swieżych jarzyn)
200 ml śmietanki
1 żółtko
1 łyżka sherry (niekoniecznie)
60 g startego ostrego sera (cheddar)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Do podania:
kluseczki
sos orzechowy
Forma potrawy: Dania główne
puszka konserwy wołowej w sosie własnym
4 papryki
8 pomidorów
sól, pieprz
Do podania:
pieczywo
lub makaron
lub ziemniaki
lub kasza