25dag makaronu (spaghetti)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
15dag pieczarek
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
25dag ryby z konserwy (w oleju)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
4 łyżki tartego żółtego sera
pieprz, sól
Makaron ugotować na półmiekko w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, nie łamiąc nitek. Nastepnie odcedzić i przelać gorącą wodą.
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju (2 minuty), dodać oczyszczone, wypłukane i grubo pokrojone pieczarki, posiekany czosnek i połowę śmietanki, dusić jeszcze 5 minut odparowując część wody. Odstawić, oprószyć mąką, rozmieszać i zagotować. Wymieszać z rybą wyjętą z oleju.
Prostokątne naczynie wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim rzędami wzdłuż makaron, mieszaninę rybną i znów makaron. Polać makaron olejem z konserwy wymieszanym z pozostałą śmietaną. Posypać serem i pieprzem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia przez około 15 minut.