Przepisy z słodyczami
Kolorem zielonym zaznaczono słodycze
1 kieliszek rumu (10dag orzechów laskowych lub włoskich)
2 całe jajka (2 żółtka)
1 kostka masła (150 g)
25dag cukru pudru (10 dag)
3 kopiaste łyżki kakao (10dag gorzkiej czekolady)
1 opakowanie dużych kruchych wafli (5 -6 wafli)
25dag truskawek
15dag poziomek
10dag malin
10dag cukru
3 żółtka
1 szklanka śmietany
2 szklanki białego wina
skórka cytrynowa
cukier waniliowy
Do podania:
paluszki
lub ciasto biszkoptowe
3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
kostka naturalnego masła
3/4 szklanki cukru
2 paczki cukru waniliowego
żelatyna (2 małe torebeczki)
4 jajka
4 łyżki ciemnego kakao
Dodatki:
czekolada
galaretka owocowa
300g sera twardego lub półtwardego
300g sera z przerostem pleśni
300g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel
4 duże banany
400ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100ml rumu
50g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
5 jaj
5 łyżek cukru
8dag migdałów
1 tabliczka czekolady
2-3 łyżki tartej bułki
1 kieliszek wytrawnego wina
5dag rodzynek
cynamon
1 szklanka gęstych powideł śliwkowych
4 białka
10 łyżek śliwowicy (100ml.)
12 biszkoptów
Do przybrania:
po 4 śliwki z jasną i ciemną skórką (np.mirabelki i węgierki)
Składniki na 12 porcji:
18dag herbatników
8dag masła
30dag cukru
5 jajek
3dag mąki
2 puszki (po 314 ml) mandarynek
2 cukry waniliowe
skórka otarta z 1 pomarańczy i z 1 limonki
2 łyżki soku pomarańczowego
40dag twarogu chudego
40dag twarogu pełnotłustego
plasterki limonki i listki melisy
tłuszcz do wysmarowania formy
Ciasto:
40dag mąki
opakowanie suszonych drożdży
5dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10dag miękkiego masła
Dodatkowo:
7dag masła
3 łyzki cukru
4 łyżki płatków migdałowych
Nadzienie:
6 łyżeczek żelatyny
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
skórka z cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
opakowanie budyniu mnigdałowego
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
likier kokosowy malibu
mleko z puszki (skondensowane)
wiórki kokosowe i czekoladowe
2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego - 20 dag
100ml śmietany kremówki
100g migdałów
2 łyżeczki żelatyny
25dag mieszanki z owoców leśnych mrożonych
opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych