cojemy.pl > Słodycze > Przepisy na potrawy > Strona numer 8

Przepisy z słodyczami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sałatki ze śledziem i cebulą
Przepisy z biszkoptami Przepisy z budyniem Przepisy z czekoladą Przepisy z galaretką Przepisy z herbatnikami Przepisy z krakersami Przepisy z lodami każdego rodzaju Przepisy z marcepanem Przepisy z marmoladą Przepisy z paluszkami Przepisy z piernikiem Przepisy z waflami

Kolorem zielonym zaznaczono słodycze

Eklery

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto ptysiowe:
200g mąki
100g masła
5 jaj
250ml wody
sól
Krem:
120ml śmietanki 30%
2 żółtka
120g masła
50g cukru pudru
1/2 laski wanilii
50ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej
» zobacz przepis

Pierniki korzenne z polewą miętową

Forma potrawy: Ciasto
35dag mąki pszennej
35dag cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
12,5dag czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej
Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego
» zobacz przepis

Szarlotka królewska

Forma potrawy: Ciasto
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody
Krem:
1,5kg jabłek
1 galaretka
0,3 kostki margaryny
0,5 szklanki zsiadłego mleka dopełnić do 0,75 szklanki śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
» zobacz przepis

Tort daktylowy

Forma potrawy: Ciasto
150g daktyli
150g migdałów
5 białek
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150g cukru pudru
50g biszkoptów
100ml białego wina
sok i skórka z 1 cytryny
 
Do przełożenia:
150g konfitur figowych, morelowych lub pomarańczowych
 
Lukier:
50g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
» zobacz przepis

Ciasto kawowe

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 24 ciastka
Kruszonka:
35dag masła
50dag mąki
25dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10dag herbatników
Krem:
2dag masła
3 łyżki likieru migdałowego
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 jajek
50dag twarogu
20dag cukru
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania formy
» zobacz przepis

Galaretka truskawkowa

Forma potrawy: Deser
40dag truskawek
1 szklanka wody
10-15dag cukru
2dag żelatyny
Do podania:
biszkopty lub kruche ciasteczka
» zobacz przepis

Strucla z makiem i migdałami

Forma potrawy: Ciasto
250g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko
Lukier:
białko
100g cukru
200g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny
Ciasto drożdżowe:
500g mąki
30g drożdży
50g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150g masła
sól
35g słodkich i 15g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy
» zobacz przepis

Moczka skolimowska

Forma potrawy: Deser
1 litr piwa jasnego
5dag pierników
10dag rodzynek
10dag migdałów
2dag masła
cukier
» zobacz przepis

Jabłkowy tort śmietanowy

Forma potrawy: Ciasto
20dag mąki
8dag zminego masła
jajko
5 jabłek
5dag cukru
4 łyżki dżemu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski)
2 łyżki cukru pudru
gotowy spód biszkoptowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant
» zobacz przepis

Placek z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
jajko
łyżeczka suszonych drożdży
3dag masła
3dag cukru
1/2 szklanki mleka
sól
Masa:
40dag mieszanych winogron oczyszczonych z pestek lub bezpestkowych
szklanka śmietany
3 jajka
cytryna
6dag cukru
opakowanie budyniu waniliowego
cukier puder
» zobacz przepis

Mazurek z płatków owsianych i marmolady

Forma potrawy: Ciasto
30dag płatków owsianych
25dag margaryny
10dag (pół szklanki) mąki pszennej
10dag (pół szklanki) mąki ziemniaczanej
10dag (5 łyżek) cukru
2 jaja
5 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
esencja migdałowa lub rumowa
marmolada
tłuszcz do blachy
cukier puder do posypania
» zobacz przepis

Tarta truskawkowa

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól
Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.