Przepisy z herbatnikami
Kolorem zielonym zaznaczono herbatniki
5 paczek herbatników
kostka margaryny
szklanka cukru pudru
żółtko
2 łyżki kakao
2 zapachy rumowe
czekolada
Składniki na 12 porcji:
18dag herbatników
8dag masła
30dag cukru
5 jajek
3dag mąki
2 puszki (po 314 ml) mandarynek
2 cukry waniliowe
skórka otarta z 1 pomarańczy i z 1 limonki
2 łyżki soku pomarańczowego
40dag twarogu chudego
40dag twarogu pełnotłustego
plasterki limonki i listki melisy
tłuszcz do wysmarowania formy
2 litry mleka
8 żółtek
25dag (1 i 1/4 szklanki) cukru pudru
2 szklanki śmietany
250dag masła lub margaryny
1 opakowanie galaretki
3-4 czubate łyżeczki kakao
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
cukier waniliowy
bakalie
placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
1/2kg tłustego sera białego
3 jaja
30dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
5dag masła
1 paczka galaretki
30dag owoców jagodowych (świeżych, mrożonych lub z przetworów)
1 paczka herbatników
1kg twarogu (dobrego)
4 jaja
6dag masła lub margaryny
35dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru
4 łyżki mleka
6dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
30dag - 1kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu)
kruchy spód
lub wafle
lub herbatniki
Składniki na 24 ciastka
Kruszonka:
35dag masła
50dag mąki
25dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10dag herbatników
Krem:
2dag masła
3 łyżki likieru migdałowego
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 jajek
50dag twarogu
20dag cukru
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania formy