cojemy.pl > Desery > Gruszki w winnym syropie

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z tuńczykiem i pieczarkami

Gruszki w winnym syropie

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)

Przyrządzanie

Gruszki należy obrać ze skórki, wydrążyć środek od dołu - jednak zachować ogonek.
W małym garnku/garnuszku do którego są w stanie wejść gruszki zagotować razem wodę oraz cukier (po 1/4 szklanki) aż zacznie bulgotać.
Do garnka wstawić gruszki i dolać wino. Dusić na bardzo małym ogniu przez 20 minut pod przykryciem, często sprawdzać i w dolewać trochę wody tak aby od dna nic się nie przypaliło.
Po schłodzeniu można podawać tak jak jest lub z dodatkiem bitej śmietany i startej na wiórki czekolady.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Czekolada, Gruszki, Wino, Śmietana

Podobne przepisy

Ciasto z kremem i gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
szklanka mąki pszennej
4 jajka
15dag miodu
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwiartka łyżeczki cynamonu
sól
łyżka masła
łyżka bułki tartej do przygotowania formy
Gruszki:
6 gruszek (80 dag) lub 12 połówek gruszek z syropu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
Krem:
póltorej szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki wódki
łyżeczka olejku rumowego
Przybranie:
2 szklanki bitej śmietany
3 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Gruszki po chińsku

Forma potrawy: Deser
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny
» zobacz przepis

Kompot z gruszek

Forma potrawy: Przetwór, Napój
1 kg. dojrzałych, twardych gruszek
20dag cukru
3 szkl. wody
anyż gwiazdkowy
cynamon
» zobacz przepis

Tort gruszkowy

Forma potrawy: Deser
20dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10dag masła
6 małych gruszek
25dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji
» zobacz przepis

Pikantne gruszki

Forma potrawy: Przetwór
1kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe
» zobacz przepis

Gruszki z orzechami w cieście

Forma potrawy: Deser, Ciasto
1kg gruszek
25dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5dag orzechów włoskich
2,5dag rodzynek
sól
Niekoniecznie:
bita śmietana
» zobacz przepis

Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
Sos majonezowo-imbirowy:
100g majonezu
25ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz
» zobacz przepis

Naleśniki mylene

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
200g mąki
250ml wody
250ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia

Sos:
200g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50ml koniaku

Nadzienie:
3 gruszki
300ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100g migdałów
50ml śliwowicy
» zobacz przepis

Gruszki w sosie mleczno-kakaowym

Forma potrawy: Deser
pół kilograma gruszek
6-8dag cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
1-2dag kakao
2 żółtka
» zobacz przepis

Gruszki w śmietance pomarańczowej

Forma potrawy: Deser
1 średniej wielkości pomarańcz
3 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki
szklanka śmietany
3 goździki
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
4 średnie gruszki
» zobacz przepis

Deser turecki z gruszek

Forma potrawy: Deser, Ciasto
4 gruszki
3 jaja
50g cukru
50g mąki
50g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru na karmel
» zobacz przepis

Gruszki w czekoladzie z lodami

Forma potrawy: Deser
Ilość na 6 porcji:
gruszki z kompotu lub świeże
lody waniliowe
180g gorzkiej czekolady
pół szklanki wody
łyżka stołowa ciemnego rumu
łyżeczka brandy
płatki migdałów (niekoniecznie)
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.