Forma potrawy: Sałatki
25 dag marynowanych śledzi z cebulą
1 zielony ogórek
1 ugotowany kartofel
1 jabłko
2 jaja ugotowane na twardo
1/2 pęczka koperku
Sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku cytrynowego
100 ml białego wina
3 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
Forma potrawy: Sałatki
15 dag młodego bobu
2 jajka
papryka
pomidor
ogórek zielony
czarne oliwki
młoda cebula
filety z anchois (niekoniecznie)
zielona pietruszka
Sos vinaigrette:
sól
sok cytrynowy
oliwa
czosnek
pieprz
Forma potrawy: Sałatki, Dania główne
200 g kiełków soi
200 g szpinaku
1 mały ananas
1 ogórek
100 g serka sojowego tofu
2 owoce mango
4 łyżki soku cytrynowego
Sos:
200 g smażonych orzeszków ziemnych
5 swieżych czerwonych papryczek chilli
4 łyżki pasty krewetkowej
2 łyżki brązowego cukru
10 łyżek soku cytrynowego
150 ml wody
1 łyżeczka soli
Forma potrawy: Sałatki
1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5 dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
Forma potrawy: Sałatki
pół puszki zielonego groszku
pętko cienkiej nie za tłustej kiełbasy
10 dag sera żółtego wędzonego
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
pieprz, papryka
natka pietruszki
Wiedeńska legumina ryżowa z morelami
Forma potrawy: Sałatki, Desery
1/2 szkl. ryżu
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3-4 łyżki cukru
2 łyżki likieru
słoik kompotu morelowego
2 łyżeczki żelatyny
szklanka bitej śmietany
Sałatka śledziowa z ziemniakami
Forma potrawy: Sałatki
2 duże ziemniaki
2 kiszone ogórki
2 łyżki groszku
1 cebula
4 filety śledziowe
2 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
sól, pieprz
Do podania:
chleb razowy
Sałatka z groszku i mandarynek
Forma potrawy: Sałatki
20 dag zielonego groszku lub groszku konserwowego z puszki
6 mandarynek
4 plastry szynki
4 łyżki majonezu
cukier
sól