MENU
ZWIŃ MENU

Surówka z kapusty pekińskiej i mandarynek

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

pół kapusty pekińskiej
3 mandarynki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
sól
cukier
łyżeczka ziół prowansalskich
 

Przyrządzanie

Kapustę pekińską należy opłukać w wodzie i pokroić na średniej grubości paski.
 
Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i usunąć z nich białe błonki. Następnie każdą z cząstek rozerwać/pokroić na pół.
 
Zmieszać ze sobą kapustę i cząstki mandarynki.
 
Z oliwy, wody i soku z cytryny stworzyc sos, doprawić solą, cukrem i ziołami prowansalskimi.
 
Polać sosem surówkę na kwadrans przed podaniem.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupy

900 g rosołu warzywnego
75 g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25 g tartej bułki
zielenina

Sałatka włoska

Forma potrawy: Sałatki

czosnek w proszku
olej
pół kapusty pekińskiej
ocet
oliwa
pieprz czarny
sól
bazylia suszona

Surówka mieszana do mięs i ryb

Forma potrawy: Sałatki

150 g marchewki
300 g kiszonej kapusty
150 g białej rzodkwi
100 g orzechów włoskich
50 ml oleju
50 ml soku z kiszonej kapusty
50 ml soku z żurawin
zielenina

Schab pieczony w folii

Forma potrawy: Dania główne

75 dag schabu bez kości
5 ząbków czosnku
sól i pieprz

Do podania:
surówka z czerwonej kapusty