MENU
ZWIŃ MENU

Łosoś z pieczarkami

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4

Składniki

Filety z łososia na 4 osoby
1/2 kg pieczarek
3 łyżki posiekanego koperku (musi być go bardzo dużo)
pieprz
1/2 szklanki białego wina
masło

Do podania:
ryż

Przyrządzanie

Piec nagrzać do 180°C.

Przygotować płaskie, szerokie naczynie do zapiekania i wysmarować dno grubo masłem.

Filety łososia pokroić na cienkie plastry, podobnie 1/2 kg pieczarek.

Pieczarki rozłożyć równo rozlozyc po dnie. Posypać pieprzem oraz połową koperku. Ułożyć plastry łososia w pojedyńczej warstwie, trochę zazębiając. Resztę koperku posypać na wierzch, następnie posypac pieprzem.

Zakryć naczynie szczelnie przy pomocy folii. Wstawić do pieca na 5 minut, wyjąć, odkryć i polać winem. Znów zakryć i wstawić do pieca na 15 minut.

Podawać z ryżem.

Danie jest smaczne i łatwe do przydządzenia, dodatkowo posiada bardzo elegancki smak.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pasztet z kaczki z pieczarkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

kaczka
5 dag tłuszczu
10 dag wątróbki z kaczki
około 20 dag pieczarek
4 dag suszonych śliwek
100 ml śmietany
6-8 dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Łosoś w sosie ziołowym po francusku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600 g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek

Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku


Court bouillon:
400 ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz

Sos:
125 ml białego wytrawnego wina
125 ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz

Łosoś z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

Na 4 porcje:
4 dzwonki łososia (około 70 dag) 
pół szklanki gęstej śmietany 
2 cebule 
sok i skórka otarta z cytryny 
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
sól

Do podania:
frytki
sałatka z pomidorów

Łosoś duszony

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

6 płatów łososia o grubości ok. 2 cm
4 szklanki wody
1/4 szklanki posiekanej cebuli dymki
1 cytryna pokrojona w plastry
1 cytryna podzielona na cząstki
szczypta soli
szczypta pieprzu
świeży koperek