Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 3 godz. 30 min.
50 g jęczmienia
25 g pszenicy
25 g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50 g tofu (niekoniecznie)
Pszenicę, jęczmien oraz soczewicę zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na godzinę. Po namoczeniu odcedzić.
Kartofle i cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i kartofle. Smażyć przez 5 minut. Dodać pszenicę, jęczmień i soczewicę. Mieszać i smażyć jeszcze 5 minut. Wlać wywar, dodać przyprawy. Przykryć, gotować na małym ogniu, aż ziarna pszenicy i soczewicy zmiękną - zajmie to około godzinę.
Pod koniec gotowania posolić.
Przed podaniem dodać śmietanę i posypać szczypiorkiem.
Do zupy można dodac 50 g posiekanego twardego tofu.
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag soczewicy
2 ziemniaki
25 dag cukinii
25 dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625 ml wody
olej, sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
900 g rosołu warzywnego
75 g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25 g tartej bułki
zielenina
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
120 g soczewicy
230 g ryżu
1-2 łyżki oliwy
woda
1 cebula
2 łyżki sklarowanego masła lub oleju
sól, pieprz
1 łyżka ziaren sezamowych
140 ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka mięty
1/8 łyżeczki chilli
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku