Zupa fasolowa

Składniki potrawy

150g suchej fasoli
100g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 l wywaru z jarzyn
sól, pieprz

Grzanki:
4 kromki białej bułki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól

Przyrządzanie

Fasolę umyć, następnie wlać do garnka pół litra zimnej, przegotowanej wody, moczyć fasolę 12 godz.

Fasolę ugotować w tej samej wodzie na małym ogniu. Po ugotowaniu nie odcedzać.

Marchewkę i cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pomidor sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki.

Boczek pokroić na grube plastry, podsmażyć na patelni. Po wyjęciu, pokroić w kostkę, a na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę, marchewkę i pomidora.

Do garnka z ugotowaną fasolą wlać wywar z jarzyn i zagotować. Dodać podsmażone jarzyny i sól. Gotować jeszcze kilka minut. Zupę przetrzeć przez sito.

Przygotowac grzanki:
każdą kromkę przekroić na 4 części, zrumienić w piekarniku. Gorące grzanki posmarować masłem roztartym z czosnkiem i solą.

Przetartą zupę ponownie zagotować. Doprawić czosnkiem, solą i majerankiem. Posypać skwarkami z boczku.

Podawać z przygotowanymi wcześniej grzankami.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl