1kg ziemniaków
25dag wędzonej kiełbasy (salami, kabanosy)
2 średnie zielone papryki
3 pomidory
5 cebul
1 pojemnik (15 dag) kwaśnej śmietany
1 szklanka rosołu (instant)
5dag tłustego, wędzonego boczku
1 ząbek czosnku
po 1 łyżce smalcu, kminku i słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
Ziemniaki wyszorować, następnie gotować w mundurkach 10-12 minut w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Obrać czosnek i cebulę. Pokroić cebulę w krążki, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Odlać wrzątek, zalać ziemniaki zimną wodą, następnie przestudzić i obrać, pokroić w plasterki o szerokości 1/2 cm.
Zdjąć skórkę z pomidorów. W tym celu naciąć je poprzecznie, zalać wrzątkiem. Pokroić pomidory na ósemki.
Dokładnie oczyścić paprykę, opłukać i pokroić w kostkę.
Rozgrzać smalec w dużym garnku. Wrzucić boczek, dobrze podsmażyć na średnim ogniu. Dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Posypać słodką papryką. Wlać szklankę rosołu, zagotować całość.
Włożyć ziemniaki, wsypać kminek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, przykryć, dusić 10 minut.
Pokroić kiełbasę w kostkę lub plasterki. Wrzucić pomidory, gotować na małym ogniu kolejne 5 minut.
Ponownie doprawić ziemniaki do smaku.
Kwaśną śmietanę podawać w osobnym naczyniu.