Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.
1 kg ziemniaków
25 dag wędzonej kiełbasy (salami, kabanosy)
2 średnie zielone papryki
3 pomidory
5 cebul
1 pojemnik (15 dag) kwaśnej śmietany
1 szklanka rosołu (instant)
5 dag tłustego, wędzonego boczku
1 ząbek czosnku
po 1 łyżce smalcu, kminku i słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
Ziemniaki wyszorować, następnie gotować w mundurkach 10-12 minut w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Obrać czosnek i cebulę. Pokroić cebulę w krążki, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Odlać wrzątek, zalać ziemniaki zimną wodą, następnie przestudzić i obrać, pokroić w plasterki o szerokości 1/2 cm.
Zdjąć skórkę z pomidorów. W tym celu naciąć je poprzecznie, zalać wrzątkiem. Pokroić pomidory na ósemki.
Dokładnie oczyścić paprykę, opłukać i pokroić w kostkę.
Rozgrzać smalec w dużym garnku. Wrzucić boczek, dobrze podsmażyć na średnim ogniu. Dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Posypać słodką papryką. Wlać szklankę rosołu, zagotować całość.
Włożyć ziemniaki, wsypać kminek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, przykryć, dusić 10 minut.
Pokroić kiełbasę w kostkę lub plasterki. Wrzucić pomidory, gotować na małym ogniu kolejne 5 minut.
Ponownie doprawić ziemniaki do smaku.
Kwaśną śmietanę podawać w osobnym naczyniu.
Forma potrawy: Śniadania
4 jaja
4 pomidory
2 cebule
papryka
sól
tłuszcz
Forma potrawy: Zapiekane
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
6 ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny lub łyżka octu
sól, pieprz
2 jaja na twardo
papryka w proszku
zielenina
60 dag ziemniaków
15 dag cebuli
7 dag marchwi
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina