MENU
ZWIŃ MENU

Ziemniaki po węgiersku

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.

Składniki

1 kg ziemniaków
25 dag wędzonej kiełbasy (salami, kabanosy)
2 średnie zielone papryki
3 pomidory
5 cebul
1 pojemnik (15 dag) kwaśnej śmietany
1 szklanka rosołu (instant)
5 dag tłustego, wędzonego boczku
1 ząbek czosnku
po 1 łyżce smalcu, kminku i słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu

Przyrządzanie

Ziemniaki wyszorować, następnie gotować w mundurkach 10-12 minut w osolonej wodzie.

Boczek pokroić w drobną kostkę. Obrać czosnek i cebulę. Pokroić cebulę w krążki, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Odlać wrzątek, zalać ziemniaki zimną wodą, następnie przestudzić i obrać, pokroić w plasterki o szerokości 1/2 cm.

Zdjąć skórkę z pomidorów. W tym celu naciąć je poprzecznie, zalać wrzątkiem. Pokroić pomidory na ósemki.

Dokładnie oczyścić paprykę, opłukać i pokroić w kostkę.

Rozgrzać smalec w dużym garnku. Wrzucić boczek, dobrze podsmażyć na średnim ogniu. Dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Posypać słodką papryką. Wlać szklankę rosołu, zagotować całość.

Włożyć ziemniaki, wsypać kminek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, przykryć, dusić 10 minut.

Pokroić kiełbasę w kostkę lub plasterki. Wrzucić pomidory, gotować na małym ogniu kolejne 5 minut.

Ponownie doprawić ziemniaki do smaku.

Kwaśną śmietanę podawać w osobnym naczyniu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Jaja po węgiersku

Forma potrawy: Śniadania

4 jaja
4 pomidory
2 cebule
papryka
sól
tłuszcz

Ziemniaki nadziewane jajami

Forma potrawy: Zapiekane

4 duże ziemniaki (80 dag)
4 łyżki śmietany
8 jaj
sól, pieprz
szczypiorek

Ziemniaki po peruwiańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

6 ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny lub łyżka octu
sól, pieprz
2 jaja na twardo
papryka w proszku
zielenina

Kubańskie ziemniaki

60 dag ziemniaków
15 dag cebuli
7 dag marchwi
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina