Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, potrawa wegetariańska
6 ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny lub łyżka octu
sól, pieprz
2 jaja na twardo
papryka w proszku
zielenina
Ziemniaki wyszorować a następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C, piec około 45 minut lub gotować w łupinach w lekko osolonej wodzie przez pół godziny.
Żółtka przetrzeć przez sito, dokładnie wymieszać z serem, mlekiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Posiekaną zieleninę dodać do sosu, zamieszać. Ziemniaki obrać, przepołowić lub pokroić na grube plastry.
Ziemniaki polać zimnym lub lekko podgrzanym sosem, na końcu posypać papryką.
Forma potrawy: Zapiekane
4 duże ziemniaki (80 dag)
4 łyżki śmietany
8 jaj
sól, pieprz
szczypiorek
60 dag ziemniaków
15 dag cebuli
7 dag marchwi
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
Moskole - placki pieczone na blasze bez tłuszczu
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
1 jajko
0,5 kg mąki
sól do smaku
1 kg ugotowanych ziemniaków
masło czosnkowe