MENU
ZWIŃ MENU

Chłodnik z porów

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska

Składniki

25 dag białych części porów
2 duże ziemniaki (ok. 25 dag)
1 jabłko
3/4 szklanki jogurtu
łyżka masła
łyżeczka szczypiorku
pieprz i sól

Przyrządzanie

Pory, ziemniaki i jabłko obrać, opłukać, po czym pokroić na plasterki.
 
W garnku rozgrzać masło, następnie włożyć pokrojone pory, jabłko i ziemniaki.
 
Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
 
Wlać litr gorącej wody (albo wywaru z warzyw), posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.
 
Ostudzić i zmiksować, lub przetrzeć przez sito. Wymieszać z jogurtem. Doprawić pieprzem i solą. Wstawić do lodówki.
 
Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
 
Podawać z gorącymi grzankami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Chłodnik poziomkowo-porzeczkowy

Forma potrawy: Zupy

35 dag poziomek
10 dag czarnej porzeczki
3 szklanki jogurtu
pół szklanki śmietany
cukier do smaku
 
Do podania z:
grzanki

Zupa z dyni i porów

Forma potrawy: Zupy

2 szklanki pokrojonych na plastry porów (tylko części białe i jasno-zielone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
4 szklanki kawałków dyni, najlepiej małej, nie pomarańczowej
3 szklanki rosołu
2-3 liście lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku

Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód

Forma potrawy: Zupy

25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki

Zapiekanka a la szparagowa z porów

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje

 
8 małych porów lub 2-3 pęczki młodych cieńkich
20 dag szynki gotowanej
3 jajka na twardo
15 dag startego żółtego sera
1,5 szklanki schłodzonego bulionu
2/3 szklanki mleka
3/4 szklanki gęstej śmietany
po 2 łyżki masła i mąki
2 łyżki posiekanych ulubionych ziół
sok z cytryny
sól
pieprz
 
Do dekoracji:
natka pietruszki