Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
2 avocado
pęczek natki pietruszki
2 łodygi selera naciowego
zielona papryka
mała cukinia lub ogórek sałatkowy
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Jedno avocado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Miąższ wydrążyć. Zmiksować razem z oczyszczoną, posiekaną papryką pokrojonym ogórkiem lub cukinią, plasterkami selera naciowego i sokiem z cytryny.
Drugie avocado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę i obrać ze skóry. Część miąższu pokroić w cienkie plasterki, resztę w małą kostkę.
Zmiksowane warzywa wymieszać z pokrojonym w kostkę awokado. Doprawiać solą i pieprzem. Wlać do talerzy. Udekorować plasterkami owocu.
Podawać od razu.
Forma potrawy: Zupy
3 owoce avocado
1 zielony ogórek
1 twardy pomidor
4 łyżki śmietany
100 ml mleka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Sosy
2 duże dojrzałe avocado
200 ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
owoc avocado (niezbyt miękki)
chleb
masło
cebula
sól
Forma potrawy: Sałatki
całe avocado ze skórką
liście sałaty
pomidor
sól, pieprz
Do przybrania:
zielony ogórek