Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Składniki potrawy

1 1/2kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz

Przyrządzanie

Wysmarować masłem naczynie do zapiekania o średnicy 35 cm i układać warstwy ziemniaków.

Każdą warstwę posypać solą, pieprzem do smaku, utartą cebulą i skwarkami boczku. Oprószyć kawałeczkami masła. Wsypać mąkę do sita i cienko posypać każdą warstwę.

Włożyć gorczycę i paprykę do gorącego mleka, wymieszać i polać ziemniaki. Zapiekać w temperaturze 180°C przez około 1 1/2 godziny - pierwszą godzinę pod przykryciem.

Udekorować kawałeczkami boczku i papryką.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl