400g rumsztyka wołowego
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka maki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry lub bialego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sol, pieprz
olej do smazenia
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Grzyby moczyć przez 20 min. w letniej wodzie, a następnie gotować w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjąć, odciąć i odrzucić ogonki, a kapelusze pokroić w cienkie paski.
Mięso pokroić w paski. Imbir obrać i posiekać. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.
Z miodu, połowy sosu sojowego i wina lub sherry oraz 1 łyżki mąki ziemniaczanej sporządzic marynatę. Wlać ją do mięsa. Wymieszać i marynować 15 min.
Na silnie rozgrzanej patelni zarumienić czosnek i cebulę. Dodać mięso, imbir i grzyby. Smazyć na silnym ogniu, ciągle miesząjac, przez 2 min.
Dodać resztę wina i sosu sojowego. Osolić, dodać pieprz. Pozostawić na patelni jeszcze 2-3 min., póki sos nie zgęstnieje.
Wyłożyć na półmisek. Posypać zieloną pietruszką i podawać od razu.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl