MENU
ZWIŃ MENU

Polędwica po japońsku

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szypiorek

Przyrządzanie

Groszek i szparagi osączyć na sitku. Pomidory umyć  i pokroić na cząstki.

Mięso opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem.

Każdy plaster posmarować odrobiną oliwy, nastrzeć solą, pieprzem i ziołami.

Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony, aż się lekko zarumieni.

Na pozostałym oleju podsmażyć groszek i doprawić solą oraz pieprzem.

Szparagi zawinąć w plastry mięsa i spiąć drewnianymi wykałaczkami.

Groszek wyłożyć na półmisek, ułożyć na nim ruloniki polędwicy i przybrać cząstkami pomidora i szczypiorkiem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sandwicz pyszny (grzanka)

Forma potrawy: Zapiekane

polędwica wędzona
margaryna
ser żółty ostry
chleb tostowy
musztarda
przyprawa do grilla
ogórki korniszony

Szaszłyk z morelami

Forma potrawy: Dania na grilla

8 dużych moreli
40dkg chudej wołowiny ( polędwica lub rostbef)
albo po 20dkg wołowiny i chudej wieprzowiny
sól, pieprz, oliwa.

Śledź po japońsku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 połówki śledzi matjasów
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula
2 średnie ogórki konserwowe
1/3 puszki groszku konserwowego
2 jajka na twardo
pieprz mielony
majonez do dekoracji
zielenina do przystrojenia

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Dania główne

450 g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego