cojemy.pl > Dania główne > Polędwica po japońsku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z serem białym bez jajek

Polędwica po japońsku

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szczypiorek

Przyrządzanie

Groszek i szparagi osączyć na sitku. Pomidory umyć  i pokroić na cząstki. Mięso opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować odrobiną oliwy, nastrzeć solą, pieprzem i ziołami. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony, aż się lekko zarumieni. Na pozostałym oleju podsmażyć groszek i doprawić solą oraz pieprzem. Szparagi zawinąć w plastry mięsa i spiąć drewnianymi wykałaczkami. Groszek wyłożyć na półmisek, ułożyć na nim ruloniki polędwicy i przybrać cząstkami pomidora i szczypiorkiem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bazylia, Estragon, Groszek, Olej, Oregano, Pieprz, Pomidor, Szczypiorek, Szparagi, Sól kuchenna, Wołowina

Podobne przepisy

Sandwicz pyszny (grzanka)

Forma potrawy: Zapiekane
polędwica wędzona
margaryna
ser żółty ostry
chleb tostowy
musztarda
przyprawa do grilla
ogórki korniszony
» zobacz przepis

Szaszłyk z morelami

Forma potrawy: Danie na grilla
8 dużych moreli
40dkg chudej wołowiny ( polędwica lub rostbef)
albo po 20dkg wołowiny i chudej wieprzowiny
sól, pieprz, oliwa.
» zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Śledź po japońsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 połówki śledzi matjasów
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula
2 średnie ogórki konserwowe
1/3 puszki groszku konserwowego
2 jajka na twardo
pieprz mielony
majonez do dekoracji
zielenina do przystrojenia
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.