Forma potrawy: Śniadania
10 kromek chleba razowego
40 g surowej polędwicy wołowej
10 jajeczek przepiórczych
125 g masła
1 cebula
1 mały słoik ogorków konserwowych
2 łyżki kaparów lub siekanych grzybów marynowanych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
Z kromek chleba razowego odciąć skórkę.
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Ostrym nożem skrobać powierzchnię mięsa. Kolejne warstwy zeskrobanego mięsa zbierać do miski. Dodać oliwę, dokładnie wymieszać.
Masło utrzeć z musztardą na jednolitą masę. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Jajka przepiórcze umyć, rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka odrzucić, żółtka zostawić w skorupkach.
Chleb posmarować masłem musztardowym.
Na każdą kromkę położyć warstwe tatara o grubosci 1 cm w taki sposób, by na brzegu kanapki z każdej strony zostawić wolny pasek szerokości 1 cm. Dwa przeciwległe rogi kanapki przybrać kaparami, dwa pozostałe posiekanymi ogórkami. Pomiędzy nimi, na brzegach kanapki ułożyć posiekaną cebulę. We wgłębieniu na środku tatara umieścić żółtko jajeczka przepiórczego.
Kanapki duńskie ze śledziem i jajkiem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
10 kromek pumpernikla
10 jajek
1 mała puszka czerwonego kawioru
15 filetów śledziowych
80 g masła
1 pęczek szczypiorku
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
3-4 kromki chleba
10 dag twarogu
8-10 dag dżemu (wiśniowy lub truskawkowy)
trochę masła (niekoniecznie)
Kanapki glazurowane z musem z łososia
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50 g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki
Galaretka:
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny
Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100 ml śmietany kremówki
60 g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
10 kromek chleba razowego bez skórki
60 krewetek z puszki
80 g gęstego majonezu
1 pęczek koperku
Sos majonezowy:
120 g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz