MENU
ZWIŃ MENU

Wołowina z imbirem i jarzynami

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 45 min.

Składniki

500 g polędwicy wołowej lub rostbefu
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 duża cebula
2 dymki
200 g marchwi
200 g cukini
1 papryka zielona
100 ml bulionu mięsnego
3 łyżki oleju do smażenia

Marynata:
2 łyżki ciemnego miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do podania:
ryż

Przyrządzanie

Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm., a następnie w paski.

Połączyć ze soba i dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty. Połową marynaty zalać mięso, wymieszać i odstawić na 20 minut.

Cebulę i marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, wypestkować i pokroić w paski długości 3 cm. Dymki obrać, umyć i pokroić w pasemka tej samej długości. Imbir obrać i drobno posiekać.

Zamarynowane mięso przysmażyć na silnie rozgrzanym oleju, z obu stron, przez minutę. Wyjąć, osączyć i odłożyć.

Na pozostały ze smażenia mięsa tłuszcz wrzucić przygotowane jarzyny. Zalać bulionem, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu.

Zwiększyć ogien, dodać resztę marynaty i mieszać dopóki sos nie zgęstnieje. Dodać imbir i dusić dalej przez miutę. Dodać mięso, wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty.

Podawac od razu, z ryżem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos pomidorowy z imbirem

Forma potrawy: Sosy

kawałek świeżego imbiru
250 g przecieru pomidorowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól
pieprz cayenne
kawałek imbiru do przybrania

Sos fasolowy

Forma potrawy: Sosy

100 g fasoli
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
łyżka masła
łyżka pasty pomidorowej
300 ml wywaru z fasoli
sól, pieprz, cukier

Marynowane chilli z jarzynami po meksykańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250 g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500 ml białego octu winnego
125 ml oleju
180 ml wody

Makaron z piersiami kurczaka i jarzynami

Forma potrawy: Dania główne

200 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
250 g surowych piersi z kurczaka
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
150 g kapusty chińskiej
6 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
olej do smażenia

Sos:
8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki sherry
1 łyżeczka cukru
szczypta soli