50dag polędwicy wołowej
sól, pieprz
sok z cytryny
5dag smalcu
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu
Mięso umyć, ewentualnie wykrajać żyły, osuszyć i pokroić w plastry (w poprzek włókien).
Kawałki mięsa popieprzyć, pokropić sokiem z cytryny, pozostawić ułożone jedna na drugiej i przyciśnięte w chłodnym miejscu na około 1 godzinę. Następnie rozbić mięso tłuczkiem (zwilżonym wodą), uformować okrągłe befsztyki, usmażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem.
Zrumienić obustronnie, posolić i od razu podawać. Gotowe befsztyki ułożyć na półmisku, na każdym położyć odrobinę masła i trochę chrzanu.
Jeśli ktoś lubi można usmażyć oddzielnie plastry cebuli i dodać do usmażonych befsztyków.