Ciasto:
20dag mąki
8dag cukru
8dag masła lub margaryny
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
Masa serowa:
75dag twarogu
20dag cukru
szczypta soli
zapach cytrynowy do ciast
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
2dag cukru
2 jajka
50dag truskawek lub poziomek
Mąkę należy przesiać na stolnicę, dodać masło lub margarynę i dokładnie posiekać szerokim nożem. DO tego dodać jajko, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i szybko zagnieść ciasto rozcierając dłońmi, tak aby nie było grudek. Następnie odstawić ciasto na 15-20 min w chłodne miejsce. Tortownicę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto na okrągły placek, wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Upiec i ostudzić. Przygotować masę serową. Odlać 1/2 szklanki mleka, rozpuścić w nim budyń, dodać 2 dag cukru. Pozostałe mleko zagotować, zestawić z ognia i na gorące wlać zawiesinę energicznie przy tym mieszając. Zagotować i ostudzić. Truskawki umyć, osączyć i usunąć z nich szypułki. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę. Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę, dodać żółtka, szczyptę soli, oraz zapach cytrynowy. Dodać przestudzony budyń. Połączyć delikatnie ze sztywną pianą, uważając, aby nie uszkodzić jej struktury. Ostudzony w tortownicy placek posypać bułką tartą, ułożyć na nim truskawki (większe przekrajać na pół). Masę serową wyłożyć na owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i pokrajać na porcje.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl