Ciasto:
4 łyżki wody
1 1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
Krem:
1/2 l mleka
2 cukry waniliowe
4 płaskie łyżki kaszy mannej
Polewa czekoladowa:
1/4 kostki masła
2 łyżki mleka
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki na ciasto zagotować i gotować przez 3 minuty mieszając.
Przestudzić, dołożyć 4 żółtka i póltorej szklanki mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia (od małego proszku odjąć pół małej łyżeczki).
Ubić pianę z białek i wymieszać ją lekko z ciastem.
Piec w prodiżu lub tortownicy przez około 40 minut.
Następnie przygotować krem:
składniki na krem gotować 10 minut stale mieszając. Po ugotowaniu wstawić do zimnej wody, przestudzić mieszając.
Kostkę margaryny utrzeć ze szklanką cukru pudru, połączyć z kaszką, dokładnie rozetrzeć na gładką masę, doprawić sokiem z 1 - 2 cytr. i przekładać ciasto.
Przygotować polewę:
składniki na polewę gotować przez około 2 minuty.
Zaraz po przygotowaniu polewy, kiedy jest gorąca, polać nią z wierzchu tort.