Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
4 łyżki wody
1 1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
Krem:
1/2 l mleka
2 cukry waniliowe
4 płaskie łyżki kaszy mannej
Polewa czekoladowa:
1/4 kostki masła
2 łyżki mleka
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki na ciasto zagotować i gotować przez 3 minuty mieszając.
Przestudzić, dołożyć 4 żółtka i póltorej szklanki mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia (od małego proszku odjąć pół małej łyżeczki).
Ubić pianę z białek i wymieszać ją lekko z ciastem.
Piec w prodiżu lub tortownicy przez około 40 minut.
Następnie przygotować krem:
składniki na krem gotować 10 minut stale mieszając. Po ugotowaniu wstawić do zimnej wody, przestudzić mieszając.
Kostkę margaryny utrzeć ze szklanką cukru pudru, połączyć z kaszką, dokładnie rozetrzeć na gładką masę, doprawić sokiem z 1 - 2 cytr. i przekładać ciasto.
Przygotować polewę:
składniki na polewę gotować przez około 2 minuty.
Zaraz po przygotowaniu polewy, kiedy jest gorąca, polać nią z wierzchu tort.
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
Inne:
masło i mąka do tortownicy
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
tabliczka startej czekolady
łyżka cukru
pół litra mleka
szklanka śmietany
wiórki czekoladowe