Ciasto:
5 jaj
25dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
13dag margaryny
15dag (3/4 szklanki) mąki
1 torebka różowego kisielu bez cukru, np. wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz i tarta bułka do formy
Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki cukru pudru
25dag owoców do dekoracji (truskawki, maliny, jagody itp.)
Oraz poncz do nasączenia
Najpierw należy utrzeć masło do białości. Stopniowo dodawać cukier i żółtka, w dalszym ciągu ucierając. Do pulchnej masy dodawać na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kisielem oraz ubitą na sztywno pianę. Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 30-40 min. Upieczone ciasto przechować do następnego dnia. Następnie pokroić na krążki i nasączyć ponczem. Sporządzić krem: ubijać śmietankę kremówkę trzepaczką lub robotem do czasu, aż znacznie zwiększy swoją objętość, będzie sztywna i po odwróceniu naczynia nie wyleje się. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zarówno śmietanka jak i naczynie, w którym ubija się krem powinny być chłodne. Tort przełożyć kremem, smarując nim równo wierzch i boki, a następnie udekorować surowymi owocami.