Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20dag (niepełna szklanka) cukru
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy
Masa:
50dag masła lub margaryny
6 jaj
40dag (1 2/3 szklanki) cukru
25dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej
Do dekoracji/podania:
15dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz
Wykonać ciasto biszkoptowe zaparzane.
Przygotować owoce:
przebrać, umyć, osączyć, odszypułkować, owoce do kremu przetrzeć.
Wykonać krem:
jaja z cukrem ubijać na parze, aż do uzyskania gęstej, puszystej masy.
Masę ostudzić ubijając.
Masło ucierać w makutrze, dodając stopniowo masę jajeczną.
Na końcu dodać przetarte owoce i zapach.
Biszkopt pokroić na 3 krążki i nasączyć je herbatą lub ponczem.
Na pierwszy krążek położyć warstwę kremu, warstwę owoców, następnie kolejne krążki ciasta przekładane kremem i owocami.
Wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu, ułożyć owoce, można zalać je tężejącą galaretką przygotowaną z ilości wody o połowę mniejszej niż przewiduje przepis na opakowaniu.
Boki tortu posmarować masą.
Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
Do przełożenia można użyć innej masy wg. uznania.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl