30dag (półtorej szklanki) mąki krupczatki
6dag (3 łyżki) cukru
1/2 szklanki mleka
3dag drożdży
6dag margaryny
2 jaja
2 żółtka
30dag zmielonego twarogu
sól
otarta skórka z cytryny
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru, rozprowadzić mlekiem, wymieszać z 34 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Margarynę utrzeć, dodać cukier, jaja, żółtka, twaróg, wyrośnięty rozczyn, sól i mąkę.
Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Z ciasta odrywać równe kawałki, formować podłużne bułeczki (szyszki) i pozostawić.
Podrośnięte wkładać do gorącego tłuszczu i smażyć tak jak pączki. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl