Formy potrawy: Ciasta, Inne potrawy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 5, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.
150 g mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
250 ml wody
75 g masła
5 jaj
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g sera comte, gruyere lub ementalera
1/2 łyżeczki soli
masło do posmarowania formy
Do podania:
zielona sałata
wino czerwone
Zagotować wodę z solą i masłem w dużym płaskim rondlu. Zdjąć z ognia i, stale mieszając, dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką kartoflaną. Ciasto wyrobić łyżką, postawić na małym ogniu i ucierać, aż zacznie odstawać od boków naczynia. Przelozyc je do miski i, nie przerywając ucierania, wbijac po jednym 4 jaja. Na końcu dodać proszek do pieczenia i starty na tarce ser (150 g).
Formę w kształcie pierścienia (z otworem w środku), posmarować masłem i nałożyć ciasto. Można też uformować na posmarowanej blasze pierścień z ciasta.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajem, posypać pozostałym startym serem.
Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C, piec 20 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 175°C i piec dalsze 20-25 minut.
Ciasto podawać gorące z zieloną sałatą i czerwonym winem.
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto ptysiowe:
200 g mąki
100 g masła
5 jaj
250 ml wody
sól
Krem:
120 ml śmietanki 30%
2 żółtka
120 g masła
50 g cukru pudru
1/2 laski wanilii
50 ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej
Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem
Forma potrawy: Zapiekane
20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
Ciasto ucierane z białym serem
Forma potrawy: Ciasta
40 dag (2 szklanki) mąki pszennej
20 dag margaryny
25 dag (1 szklanka) cukru
3 jaja
1/2 szklanki śmietany lub zsiadłego mleka
20 dag sera białego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
tłuszcz i tarta bułka do formy
Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami
Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz