15 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 podłużne bułki
2-3 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki ketchupu
sól
Pieczarki oczyścić, wypłukać, niezbyt drobno pokroić. Cebulę pokroić na półplasterki, przesmażyć/zeszklić na 1 łyżce masła nie doprowadzając do zbrązowienia/zarumienienia, włożyć pieczarki, przesmażyć razem, odparować sok, następnie posolić.
Bułki przekroić wzdłuż, od strony skórki posmarować pozostałym masłem, na drugą stronę nałożyć pieczarki z cebulą i posypać serem.
Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 15 min.
Po wyjęciu polać ketchupem.
Forma potrawy: Napoje
30 dag truskawek
20 dag agrestu
15 dag cukru
około 2 1/2 szklanki wody
Dynia marynowana domowym sposobem
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
Zupa kalafiorowa po belwedersku
Forma potrawy: Zupy
1 l wywaru z warzyw
1/2 l mleka
60 dag kalafiorów
20 dag pieczarek
2 żółtka
2 dag mąki
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny
Forma potrawy: Przetwory
2 kg dyni
500 g cukru
1 szklanka octu
1 szklanka wody
kilkanaście goździków