Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.
16 pomidorków koktajlowych
150 g koziego sera do smarowania
lub twaróg + łyżka śmietany 18%
3 łyżki orzechów piniowych
2 łyżki posiekanej bazylii
świeżo zmielony pieprz
Pomidorki umyć, następnie ostrym nożem odkroić górę, ze środka delikatnie wyjąć miąższ.
Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni i posiekać (kilka zostawić do dekoracji), wymieszać z serem, dodać bazylię i pieprz.
Pomidorki napełnić farszem i udekorować pozostałymi orzeszkami. Zamiast koziego sera można zastosować twaróg wymieszany na gładką masę z łyżką śmietany 18%.
Zapiekanka z mielonego mięsa, pieczarek i pomidorów
4 duże pomidory
25 dag mięsa mielonego
1 duża cebula
ząbek czosnku (niekoniecznie)
6 ugotowanych ziemniaków
15 dag pieczarek
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
4 łyżki śmietany
5 dag tartego, żółtego sera
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Inne potrawy
4 selery
mleko
15 dag pieczarek
10 dag szynki
tłuszcz
5 dag ketchupu
8 dag sera żółtego
zielenina
sól, pieprz
Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem
Forma potrawy: Zapiekane
20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
Pomidory faszerowane ryżem i rodzynkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje, Śniadania
4 pomidory
15 dag ugotowanego ryżu
1 łyżka rodzynków
1 posiekana cebula
1 łyżka obranych i posiekanych migdałów
2 łyżki masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz