Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.
50g masła
2 łyżki mleka
6 jajek, roztrzepanych
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki estragonu posiekanego lub 1 łyżka suszonego
225g obranych krewetek
Do przybrania:
8 krewetek całych, gotowanych
Do podania:
grzanki
Na teflonowej patelni stopić masło. Do jajek wlać melko, przyprawić do smaku i lekko roztrzepać. Przelać na patelnie.
Smażyć na małym ogniu, stale mieszając, aż jajka będę lekko ścięte.
Zdjąć z ognia, dodać estragon i krewetki. Jajecznicę przełożyć na 4 ogrzane talerze.
Przybrać całymi krewetkami i podawać z grzankami.
Forma potrawy: Sałatki
10 dag mieszanki owoców morza: kalmary, małże, krewetki, ośmiornica
1 jajko ugotowane na twardo
2 mandarynki
1/2 czerwonej lub zielonej papryki (10 dag)
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
zielona sałata
1 łyżka majonezu,
sól, pieprz
Marchwica mózgu (jajecznica z marchewką)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
Masło
Jajka ile chcesz
Marchewka ile chcesz
Pieprz
Cynamon
Opcjonalnie wanilia
Forma potrawy: Sałatki, Dania rybne
250 g krewetek
500 g małży
250 g kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula
500 g ryżu
375 ml oleju
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania