MENU
ZWIŃ MENU

Kanapki z krewetkami

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania, czas przygotowania: 15 min.

Składniki

10 kromek chleba razowego bez skórki
60 krewetek z puszki
80 g gęstego majonezu
1 pęczek koperku

Sos majonezowy:
120 g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Przyrządzanie

Krewetki wyjąć z puszki i odsączyć z zalewy na sicie. Koperek umyć, osuszyć i podzielić na małe gałązki.

Przygotować sos majonezowy: zioła rozetrzeć dokładnie z solą i pieprzem. Dodać 2 łyżeczki soku cytrynowego i majonez. Dobrze wymieszać.

Kromki chleba posmarować majonezem. Na każdej kromce połozyć 5 krewetek w kształcie koszyczka. Jedna krewetkę umieścić w ćrodku.

Krewetki polać sosem majonezowym. Kanapki przybrać gałązkami koperku.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kanapki duńskie z tatarem

Forma potrawy: Śniadania

10 kromek chleba razowego
40 g surowej polędwicy wołowej
10 jajeczek przepiórczych
125 g masła
1 cebula
1 mały słoik ogorków konserwowych
2 łyżki kaparów lub siekanych grzybów marynowanych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
 

Kanapki z twarogiem i dżemem

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

3-4 kromki chleba
10 dag twarogu
8-10 dag dżemu (wiśniowy lub truskawkowy)
trochę masła (niekoniecznie)

Sałatka makaronowa z krewetkami

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje

makaron spiralki
majonez
jogurt
otarta skórka cytryny
chilli w proszku
świeży ogórek
seler naciowy
krewetki
 

Przystawka z melona i owoców morza

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

1 melon
2 dymki, posiekane
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i drobno pokrojonej
225g obranych krewetek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
gałązki bazylii
całe krewetki