Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania, czas przygotowania: 15 min.
10 kromek chleba razowego bez skórki
60 krewetek z puszki
80 g gęstego majonezu
1 pęczek koperku
Sos majonezowy:
120 g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Krewetki wyjąć z puszki i odsączyć z zalewy na sicie. Koperek umyć, osuszyć i podzielić na małe gałązki.
Przygotować sos majonezowy: zioła rozetrzeć dokładnie z solą i pieprzem. Dodać 2 łyżeczki soku cytrynowego i majonez. Dobrze wymieszać.
Kromki chleba posmarować majonezem. Na każdej kromce połozyć 5 krewetek w kształcie koszyczka. Jedna krewetkę umieścić w ćrodku.
Krewetki polać sosem majonezowym. Kanapki przybrać gałązkami koperku.
Forma potrawy: Śniadania
10 kromek chleba razowego
40 g surowej polędwicy wołowej
10 jajeczek przepiórczych
125 g masła
1 cebula
1 mały słoik ogorków konserwowych
2 łyżki kaparów lub siekanych grzybów marynowanych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
3-4 kromki chleba
10 dag twarogu
8-10 dag dżemu (wiśniowy lub truskawkowy)
trochę masła (niekoniecznie)
Sałatka makaronowa z krewetkami
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
makaron spiralki
majonez
jogurt
otarta skórka cytryny
chilli w proszku
świeży ogórek
seler naciowy
krewetki
Przystawka z melona i owoców morza
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
1 melon
2 dymki, posiekane
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i drobno pokrojonej
225g obranych krewetek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do przybrania:
gałązki bazylii
całe krewetki