10 kromek chleba razowego bez skórki
60 krewetek z puszki
80g gęstego majonezu
1 pęczek koperku
Sos majonezowy:
120g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Krewetki wyjąć z puszki i odsączyć z zalewy na sicie. Koperek umyć, osuszyć i podzielić na małe gałązki.
Przygotować sos majonezowy: zioła rozetrzeć dokładnie z solą i pieprzem. Dodać 2 łyżeczki soku cytrynowego i majonez. Dobrze wymieszać.
Kromki chleba posmarować majonezem. Na każdej kromce połozyć 5 krewetek w kształcie koszyczka. Jedna krewetkę umieścić w ćrodku.
Krewetki polać sosem majonezowym. Kanapki przybrać gałązkami koperku.