50dag śledzi
100ml oliwy
natka pietruszki
15dag papryki
15dag pomidorów
pieprz
Przygotować śledzie: każdego opłukać, odciąć głowę, płetwy i wąski pasek powłoki brzucha, wypatroszyć pozostawiając mlecz i ikrę, resztę odrzucić.
Tak przygotowane śledzie moczyć w dużej ilości zimnej wody przez 12-24 godziny, zmieniając wodę kilka razy. Po wymoczeniu rozciąć skórę ryby wzdłuż kręgosłupa i delikatnie ją ściągnąć.
Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, obrać ze skórki, zemleć, wymieszać z oliwą przyprawami, posiekaną natką pietruszki.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Śledzie ułożyć w rondlu przekładając pomidorami, polać przygotowana oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl