cojemy.pl > Dania główne > Selery zapiekane

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kukurydzą i pomidorem, bez czosnku

Selery zapiekane

Formy potrawy: danie główne, zapiekane, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 50 min.

Składniki potrawy

2 średniej wielkości selery
25dag chudego białego sera
4 łyżki słodkiej śmietanki
1 cebula
0,5 papryki zielonej
0,5 papryki czerwonej
6 zielonych nadziewanych oliwek
3 jaja
1 łyżka swieżych posiekanych: koperku, szczypiorku i zielonej pietruszki
sól
Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki pieprzu
sól

Przyrządzanie

Selery umyć bardzo dokładnie szczoteczką, następnie gotować przykryte w osolonej wodzie przez 40 min. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 1 centymetra.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu. Dodać 3 łyżki ciepłej wody i starannie wymieszać. Sosem zalać plastry selera. Schłodzić.
Twaróg przefasować przez sito i połączyć ze śmietanką. Cebulę obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, wypestkować i pokroić w niewielkie kwadraty. Oliwki pokroić w plasterki.
Jaja rozbić. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać pianę z twarogiem, żółtkami, cebulą, papryką, oliwkami i posiekaną zieleniną.
Plastry selera osączyć z sosu, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć przygotowaną masa i zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.
Danie podawać gorące.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Jajka, Koper, koperek, Musztarda, Oliwa, Oliwki, Papryka, Pieprz, Pietruszka, Seler, Ser biały, twaróg, Szczypiorek, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Selery faszerowane

Forma potrawy: Zapiekane, Inna potrawa, Danie główne
4 selery
mleko
15dag pieczarek
10dag szynki
tłuszcz
5dag ketchupu
8dag sera żółtego
zielenina
sól, pieprz
» zobacz przepis

Cukinia zapiekana na rumiano

Forma potrawy: Zapiekane
500g cukinii
sól
2 cebule
100g gotowanej szynki
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
100g startego sera gouda
» zobacz przepis

Makaron zapiekany z białym serem

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
50dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25dag białego sera
1 cebula
10-15dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
» zobacz przepis

Dynia z cukinią - zapiekanka "halloween"

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
500g miąższu dyni
250ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25g masła
cytrynowy pieprz
60g nasion słonecznika
150g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól
» zobacz przepis

Zapiekanka makaronowo-mięsna

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
30dag makaronu (kolanka, rurki, nitki)
25dag mięsa pieczonego lub duszonego
1 kostka przyprawy do zup
5dag cebuli
4dag tłuszczu
sól
pieprz
2dag tłuszczu do posmarowania formy
2dag tartej bułki
» zobacz przepis

Zapiekanka z dyni i czerwonej fasoli

Forma potrawy: Zapiekane
300g pokrojonego w plastry miąższu dyni
2 cebule
2 ząbki czosnku
500g czerwonej fasoli z puszki (osączonej)
50g bułki tartej
1 pęczek pietruszki
50g oliwy
» zobacz przepis

Zapiekanka alzacka

Forma potrawy: Zapiekane
100g kiełbasy
4 jajka
2 szklanki śmietanki
łyżka posiekanej natki pietruszki
pomidor
200g startego żółtego sera
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
» zobacz przepis

Zapiekanka z kaszy manny i owoców z sosem poziomkowym

Forma potrawy: Zapiekane
25dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4dag masła lub margaryny
35dag poziomek
25dag malin
28dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy

Sos poziomkowy:
28dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
5-6dag cukru
» zobacz przepis

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
400-500g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20g mąki
20g oleju
1/2 szklanki śmietany
150g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400g ziemniaków
80-100g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
» zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Forma potrawy: Zapiekane
1 1/2kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
» zobacz przepis

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane
1,20kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30g sera (np. tylżyckiego)
» zobacz przepis

Zapiekanka z dyni

Forma potrawy: Zapiekane
1,2kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/4 litra bulionu warzywnego
200g śmietany
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
sól morska
szczypta chili
100g chleba chrupkiego (lub bułki tartej)
100g startego sera gouda
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.