Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 50 min.
2 średniej wielkości selery
25 dag chudego białego sera
4 łyżki słodkiej śmietanki
1 cebula
0,5 papryki zielonej
0,5 papryki czerwonej
6 zielonych nadziewanych oliwek
3 jaja
1 łyżka swieżych posiekanych: koperku, szczypiorku i zielonej pietruszki
sól
Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki pieprzu
sól
Selery umyć bardzo dokładnie szczoteczką, następnie gotować przykryte w osolonej wodzie przez 40 min. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 1 centymetra.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu. Dodać 3 łyżki ciepłej wody i starannie wymieszać. Sosem zalać plastry selera. Schłodzić.
Twaróg przefasować przez sito i połączyć ze śmietanką. Cebulę obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, wypestkować i pokroić w niewielkie kwadraty. Oliwki pokroić w plasterki.
Jaja rozbić. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać pianę z twarogiem, żółtkami, cebulą, papryką, oliwkami i posiekaną zieleniną.
Plastry selera osączyć z sosu, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć przygotowaną masa i zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.
Danie podawać gorące.
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Inne potrawy
4 selery
mleko
15 dag pieczarek
10 dag szynki
tłuszcz
5 dag ketchupu
8 dag sera żółtego
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
3-4 średnie selery
2 łyżki masła lub oleju
wywar z warzyw
jajo na twardo przetarte przez sito
łyżeczka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanego kwaszonego ogórka
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka zieleniny
Forma potrawy: Sałatki
3 selery
3 buraki
1 cebula
łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki
sos vinaigrette
listki sałaty
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
4 pory
25 dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól