2 średniej wielkości selery
25dag chudego białego sera
4 łyżki słodkiej śmietanki
1 cebula
0,5 papryki zielonej
0,5 papryki czerwonej
6 zielonych nadziewanych oliwek
3 jaja
1 łyżka swieżych posiekanych: koperku, szczypiorku i zielonej pietruszki
sól
Sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki pieprzu
sól
Selery umyć bardzo dokładnie szczoteczką, następnie gotować przykryte w osolonej wodzie przez 40 min. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 1 centymetra.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu. Dodać 3 łyżki ciepłej wody i starannie wymieszać. Sosem zalać plastry selera. Schłodzić.
Twaróg przefasować przez sito i połączyć ze śmietanką. Cebulę obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, wypestkować i pokroić w niewielkie kwadraty. Oliwki pokroić w plasterki.
Jaja rozbić. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać pianę z twarogiem, żółtkami, cebulą, papryką, oliwkami i posiekaną zieleniną.
Plastry selera osączyć z sosu, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć przygotowaną masa i zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.
Danie podawać gorące.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl