MENU
ZWIŃ MENU

Cukinia zapiekana na rumiano

Forma potrawy: Zapiekane

Składniki

500 g cukinii
sól
2 cebule
100 g gotowanej szynki
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
100 g startego sera gouda

Przyrządzanie

Cukinię umyć, osuszyć, obciąć końce, zetrzeć na tarce o dużych otworach, oprószyć solą, wyłożyć na gazę i wycisnąć wydzielający się sok.

Cebule obrać, pokroić w kostkę. Szynkę również pokroić w kostkę. Cebule i szynkę wymieszaną z mąką i jajami połączyć z odciśniętą masą cukinii, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową

Olej rozgrzać w płaskim naczyniu do zapiekania, naczynie napełnić przygotowaną masą i wsunąć do zimnego piekarnika. Zapiekać ok. 35–40 min w temperaturze 200–220°C (w kombiwarze 180–200°C).

Na krótko przed końcem zapiekania posypać cukinię startym serem, by w gorącym piekarniku roztopił się i pokrył zapiekankę zrumienioną skórką.

Podawać z chrupiącym przaśnym plackiem pszennym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Cukinia zapiekana po włosku

Forma potrawy: Zapiekane

1–2 kg młodej cukinii
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki pomidorów bez skórki
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki koperku
1/2 łyżki tymianku (majeranku, bazylii)
pieprz
2 jaja
1/2 szklanki startego sera
1/2 szklanki bułki tartej

Cukinia faszerowana z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz

Cukinia z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

1 średnia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól

Cukinia z mikrofalówki

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

1 Cukinia
4-5 ziemniaków
zioła prowansalskie
lub oregano
lub pieprz
lub chili