500g cukinii
sól
2 cebule
100g gotowanej szynki
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
100g startego sera gouda
Cukinię umyć, osuszyć, obciąć końce, zetrzeć na tarce o dużych otworach, oprószyć solą, wyłożyć na gazę i wycisnąć wydzielający się sok.
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Szynkę również pokroić w kostkę. Cebule i szynkę wymieszaną z mąką i jajami połączyć z odciśniętą masą cukinii, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową
Olej rozgrzać w płaskim naczyniu do zapiekania, naczynie napełnić przygotowaną masą i wsunąć do zimnego piekarnika. Zapiekać ok. 35–40 min w temperaturze 200–220°C (w kombiwarze 180–200°C).
Na krótko przed końcem zapiekania posypać cukinię startym serem, by w gorącym piekarniku roztopił się i pokrył zapiekankę zrumienioną skórką.
Podawać z chrupiącym przaśnym plackiem pszennym.