Forma potrawy: Zapiekane
500 g cukinii
sól
2 cebule
100 g gotowanej szynki
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
100 g startego sera gouda
Cukinię umyć, osuszyć, obciąć końce, zetrzeć na tarce o dużych otworach, oprószyć solą, wyłożyć na gazę i wycisnąć wydzielający się sok.
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Szynkę również pokroić w kostkę. Cebule i szynkę wymieszaną z mąką i jajami połączyć z odciśniętą masą cukinii, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową
Olej rozgrzać w płaskim naczyniu do zapiekania, naczynie napełnić przygotowaną masą i wsunąć do zimnego piekarnika. Zapiekać ok. 35–40 min w temperaturze 200–220°C (w kombiwarze 180–200°C).
Na krótko przed końcem zapiekania posypać cukinię startym serem, by w gorącym piekarniku roztopił się i pokrył zapiekankę zrumienioną skórką.
Podawać z chrupiącym przaśnym plackiem pszennym.
Forma potrawy: Zapiekane
1–2 kg młodej cukinii
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki pomidorów bez skórki
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki koperku
1/2 łyżki tymianku (majeranku, bazylii)
pieprz
2 jaja
1/2 szklanki startego sera
1/2 szklanki bułki tartej
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
1 średnia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
1 Cukinia
4-5 ziemniaków
zioła prowansalskie
lub oregano
lub pieprz
lub chili