Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
1 ananas
3 cebulki dymki
1 duża papryczka chilli
mały pęczek szczypiorku
kilka listków kolendry lub pietruszki
1 łyżka oleju
2 łyżki pasty krewetkowej
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki ryżu
listki kolendry lub pietruszki do przybrania
Ryż ugotować na sypko.
Ananasa wyczyścić szczoteczką i przekroić wzdłuż wraz z rozetą liści. Połówki wydrążyć nie uszkadzając skorupy, miaższ pokroić w kostkę, włożyć do miski, wydrążone połówki zachować.
Czosnek i dymki obrać, posiekać. Szczypiorek, kolendrę, chilli opłukać. Z chilli usunąć nasionka, posiekać. Posiekane składniki, oprócz czosnku, wymieszac z miąższem ananasa.
Wlać olej na patelnię, podsmażyć czosnek i pastę krewetkową na złoty kolor, dodać ryż, sos rybny i sojowy, cukier. Wymieszać i smażyć aż całkowicie będzie równomiernie gorący. Wymieszać z kostkami ananasa.
Połówki ananasa wypełnić ryżem, przybrać listkami kolendry lub pietruszki.
Forma potrawy: Sałatki
1 ugotowany kurczak
1 świeży ananas
2 łodygi selera naciowego
50 g orzechów włoskich
1 brzoskwinia
Sos:
250 g majonezu
250 ml kwaśnej śmietany
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
2 żółtka
łyżka masła
0,5 kg białego sera
sól
pół łyżeczki kminku
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
400 g wędzonego łososia
4 jaja
4 łyżki masła
szczypta pieprzu
Do przybrania:
1 zielony ogórek pokrojony w plasterki
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty