1 ananas
3 cebulki dymki
1 duża papryczka chilli
mały pęczek szczypiorku
kilka listków kolendry lub pietruszki
1 łyżka oleju
2 łyżki pasty krewetkowej
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki ryżu
listki kolendry lub pietruszki do przybrania
Ryż ugotować na sypko.
Ananasa wyczyścić szczoteczką i przekroić wzdłuż wraz z rozetą liści. Połówki wydrążyć nie uszkadzając skorupy, miaższ pokroić w kostkę, włożyć do miski, wydrążone połówki zachować.
Czosnek i dymki obrać, posiekać. Szczypiorek, kolendrę, chilli opłukać. Z chilli usunąć nasionka, posiekać. Posiekane składniki, oprócz czosnku, wymieszac z miąższem ananasa.
Wlać olej na patelnię, podsmażyć czosnek i pastę krewetkową na złoty kolor, dodać ryż, sos rybny i sojowy, cukier. Wymieszać i smażyć aż całkowicie będzie równomiernie gorący. Wymieszać z kostkami ananasa.
Połówki ananasa wypełnić ryżem, przybrać listkami kolendry lub pietruszki.