Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg zmielonej wołowiny
1 łyżka przyprawy chilli w proszku
1 duża cebula
1 puszka fasoli czerwonej
2 ząbki czosnku
ew. 1 łyżeczka zmielonego kminku
1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie
pieprz
sól
kilka kropel tabasco
Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i rozgnieciony czosnek do lekkiego zrumienienia się. Na to wrzucamy zmieloną wołowinę i dokładnie mieszamy tak, aby podczas smażenia mięso się zbrązowiło a cebula nie przypaliła.
Zostawiamy to na około 5 minut na dość ostrym ogniu okazjonalnie mieszając. Dodajemy posiekane pomidory z puszki a następnie czerwoną fasolę.
Całość dość sporo solimy, mieszamy, skrapiamy sosem tabasco i dodajemy mieszankę chilli ( nie ostre chilli, mieszanka nie jest ostra i zawiera inne zioła i kminek.
Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy w spokoju na 15 minut na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Z reguły chilli con carne je się z ryżem, ale można też podać nałożone do placuszków tacos.
Forma potrawy: Dania główne
1 łyżka oleju
900g mielonej wołowiny
2 cebule, posiekane
1-2 łyżki chilli w proszku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
600ml bulionu wołowego
850g czerwonej fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Do podania:
ciepła bagietka
Forma potrawy: Sosy
suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól
Forma potrawy: Sosy
10 świeżych czerwonych papryczek chilli
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bulionu
5 cm kawałka świeżego imbiru
4 łyżki soku cytrynowego
sól
Sałatka makaronowa z sosem paprykowym
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
50 dag makaronu
sól, pieprz, słodka papryka
słoik (ok. 720 ml) łagodnej papryki w zalewie
4-5 obranych ząbków czosnku
1-2 strączki papryki chilli
5 dag migdałów
7 łyżek oliwy