250g krewetek
1 łodyżka trawki cytrynowej lub 1/2 łyżeczki utartej skórki cytrynowej
2 listki limu (można pominąć)
3-4 małe boczniaki
2 łyżki sosu rybnego
1/2 szklanki soku z limu lub cytryny
mały kawałek imbiru (lub 1/2 łyżki utartego)
10 listków kolendry lub pietruszki
1 cebula dymka
2 czerwone papryczki chilli
1 szklanka mleka kokosowego
3 szklanki wody
Do przybrania:
listki świeżej kolendry lub pietruszki
Opłukać krewetki i obrać zostawiając skorupkę przy ogonku.
Boczniaki opłukać i pokroić w paski. Trawkę cytrynową opłukać i pokroić ukośnie na plasterki.
Chilli, pietruszkę, imbir i dymkę dokładnie posiekać.
Wodę (3 szklanki) i mleko kokosowe zagotować, dodać trawkę cytrynową, liście limu i boczniaki, zmniejszyć ogień, włożyć krewetki i gotować 3 min.
Dodać sok z limu, sos rybny, posypać posiekaną pietruszką, chilli i dymką.
Zupę przelać do miseczek, listki limu i trawkę cytrynową usunąć, przybrać całymi gałązkami pietruszki lub kolendry, zupę podawać gorącą.