Forma potrawy: Zupy, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
250 g krewetek
1 łodyżka trawki cytrynowej lub 1/2 łyżeczki utartej skórki cytrynowej
2 listki limu (można pominąć)
3-4 małe boczniaki
2 łyżki sosu rybnego
1/2 szklanki soku z limu lub cytryny
mały kawałek imbiru (lub 1/2 łyżki utartego)
10 listków kolendry lub pietruszki
1 cebula dymka
2 czerwone papryczki chilli
1 szklanka mleka kokosowego
3 szklanki wody
Do przybrania:
listki świeżej kolendry lub pietruszki
Opłukać krewetki i obrać zostawiając skorupkę przy ogonku.
Boczniaki opłukać i pokroić w paski. Trawkę cytrynową opłukać i pokroić ukośnie na plasterki.
Chilli, pietruszkę, imbir i dymkę dokładnie posiekać.
Wodę (3 szklanki) i mleko kokosowe zagotować, dodać trawkę cytrynową, liście limu i boczniaki, zmniejszyć ogień, włożyć krewetki i gotować 3 min.
Dodać sok z limu, sos rybny, posypać posiekaną pietruszką, chilli i dymką.
Zupę przelać do miseczek, listki limu i trawkę cytrynową usunąć, przybrać całymi gałązkami pietruszki lub kolendry, zupę podawać gorącą.
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Forma potrawy: Zupy
1 duża cebula
1 mała ostra papryczka
650 g miąższu dyni (najlepiej Hokkaido)
2 ziemniaki
2 łyżeczki świeżego imbiru
600 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki oliwy
curry, sól
pieprz
Forma potrawy: Zupy
Forma potrawy: Sałatki
4 plasterki polędwicy z indyka
2 plasterki żółtego sera ostrego
olej
sól
ketchup
majonez
ocet winny
pół papryki
nieduży ogórek surowy
pół puszki groszku
papryka ostra w proszku