Miska swieżego szpinaku, tyle, co sałatki na dwie osoby
1 gotowane na twardo jajko
2 plasterki boczku
jedna mała cebula
Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka wody, łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
opcjonalnie kilka pieczarek
Sos: Czosnek posiekać drobniutko, ukręcić z cukrem i solą, dodać śmietanę, wodę i musztardę, wymieszać. Szpinak opłukać i obciąć szypułki. Posiekać jajko, usmażyć boczek bardzo mocno, żeby cały tluszcz z niego wyszedł, odsączyć na papierze, gdy zimny, posiekać na drobniutkie kawałeczki. Cebulę pokroić w cienkie plastry, i na połowę. Szpinak wymieszać najpierw z sosem, następnie posypać cebulą, boczkiem i jajkiem, przerzucić parę razy. Podawać od razu, bo więdnie. Jeżeli do tego usmaży się szybko pierś kurzą, i potnie na paski, i położy na wierzchu, to można uważac tę sałatkę za obiad. Do sałatki można dodać kilka cienko pokrojonych pieczarek.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl