Forma potrawy: Sałatki, dla ilu osób: 4
1 duży por lub 2 małe
pęczek rzodkiewek
kilka liści sałaty
1 marchewka
pół ogórka
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
sól
pieprz
oregano
Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć je dekoracyjnie na półmisku.
Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić na plasterki. Marchewkę umyć, obrać, pokroić na cienkie paski. Ogórek umyć, jego skórkę ozdobnie naciąć, pokroć na plasterki.
Warzywa ułożyć na liściach sałaty, na wierzchu położyć kawałki tuńczyka, polać sosem własnym z puszki. Sałątkę oprószyć przyprawami, posypać listkami oregano.
Por, Tuńczyk, Rzodkiewka, Marchew, Sól kuchenna, Oregano, Sałata, Pieprz, Ogórek
Forma potrawy: Sałatki
8 połówek gruszek
małą puszka tuńczyka w oliwie
3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
łyżeczka posiekanej zieleniny
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
puszka tuńczyka w oleju
pół szklanki ryżu
8 szt. oliwek zielonych
sok z połowy cytryny
pieprz
sól
pół łyżeczki oleju
2 łyżki majonezu
Sałatka kukurydziana z tuńczykiem
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
puszka kukurydzy
puszka groszku
20-25 dag miękkiego sera żółtego
majonez
puszka tuńczyka w sosie własnym
Forma potrawy: Sałatki
nieduży ogórek konserwowy
pół puszki tuńczyka w oleju
pół puszki kukurydzy
2 plasterki żółtego sera ostrego
olej
sól
pieprz
majonez
ocet winny
musztarda
pół puszki groszku