cojemy.pl > Zupy > Kokosowa ze szparagami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kukurydzą i pomidorem, bez czosnku

Kokosowa ze szparagami

Formy potrawy: zupa, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

250g zielonych szparagów
1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka curry w proszku
2 łyżeczki mąki
600ml bulionu warzywnego
400ml niesłodzonego mleczka kokosowego
czarny pieprz
sól
sok z limonki
4 gałązki kolendry

Przyrządzanie

Szparagi dokładnie umyć i obrać na 1/3 długości licząc od dołu. Końce odkroić. Pędy gotować około 5 minut w osolonej wodzie. Gotować ułożone płasko w szerokim rondlu lub powiązane w pęczki i ustawione pionowo w odpowiednio wysokim garnku.

Po ugotowaniu szparagi przelać zimną wodą i dokładnie osączyć.

Papryką umyć, pokroić w ćwiartki, oczyścić z pestek i pokroić w bardzo drobną kostkę.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Papryczkę chili umyć, oczyścić i drobno pokroić.

W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek i chili, wszystko poddusić. Oprószyć curry i mąką, wymieszać. Następnie cienką strużką wlewać bulionm stale mieszając. Potem wlać mleczko kokosowe.

Zupę gotować na wolnym ogniu około 5 minut, stale mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Natkę kolendry opłukać i osuszyć, listki oderwać od gałązek. Kilka listków odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Do zupy dodać szparagi, paprykę i posiekaną kolendrę, krótko podgrzać.

Zupę wlać na talerze, udekorować kolendrą, zupę podawać bezzwłocznie.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Cebula, Curry, Czosnek, Kokos, Kolendra, Limonka (limetka), Mąka pszenna (zwykła), Olej, Papryka, Papryka chili, Pieprz, Szparagi, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Ruloniki szparagowe

Forma potrawy: Danie główne
1-2 pęczki szparagów
300g wołowiny
300g zielonego groszku
1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
pieprz
» zobacz przepis

Sałata ze szparagami

Forma potrawy: Kolacja, Sałatka lub surówka
główka sałaty
pęczek szparagów
2 jajka
natka
białe pieczywo

sos:
4 łyżki oleju
1/2 musztardy
cukier
biały pieprz
sól
» zobacz przepis

Zupa dyniowo-kokosowa

Forma potrawy: Zupa
1 duża cebula
1 mała ostra papryczka
650g miąższu dyni (najlepiej Hokkaido)
2 ziemniaki
2 łyżeczki świeżego imbiru
600ml bulionu warzywnego
400ml mleka kokosowego
2 łyżki oliwy
curry, sól
pieprz
» zobacz przepis

Ciasto z wiórkami kokosowymi

Forma potrawy: Ciasto
2 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 szkl. kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
masa kokosowa: 
1/2 kostki tłuszczu (12,5 dag)
1/2 szkl. cukru
8 łyżek wiórków kokosowych 
» zobacz przepis

Zapiekanka ze szparagami

Forma potrawy: Zapiekane, Przekąska lub przystawka
4 kawałki chleba żytniego
1 pomidor
1 słoik szparagów
100g żółtego ostrego sera
2 łyżeczki musztardy
4 czarne duże oliwki
4 gałązki pietruszki
» zobacz przepis

Omlet serowy ze szparagami

Forma potrawy: Śniadanie
1kg szparagów
50g masła
8 jaj
2 łyżki utartego ementalera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprzu cayenne na koniec noża
rzeżucha
sól
1/2 łyżeczki cukru
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.