Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska
80 dag marchwi
100 ml śmietany
1-2 żółtka
tłuszcz
1-5 dag mąki
zielenina
sól
Marchew umyć, oczyścić, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować pod przykryciem, przetrzeć.
Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z marchewka i śmietaną, dusić kilka minut, dodać żółtka i posiekaną zieleninę, doprawić.
Forma potrawy: Sałatki
3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier
Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200 g parmezanu
200 g pieczarek
3 łyżki masła
20 g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50 ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta