Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska
8 ziemniaków gotowanych (80 dag)
1/2 szklanki mleka
2 jaja
sól
1 łyżka tłuszczu do naczynia
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka oleju
tymianek
1 szklanka kukurydzy
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki ketchupu
pieprz
3 łyżki tartego żółtego sera
Najpierw ziemniaki zemleć, dodać gorące mleko, a następnie dobrze wyrobić z jajem i posolić.
Następnie włożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką. Wyrównać powierzchnię i uformować rant po bokach, tak, żegrubość placka powinna wynosić 2 cm.
Posmarować olejem, posypać tymiankiem. Kukurydze wyłuskać. Śmietanę wymieszać z 1 jajem i ketchupem, dodać pieprz i sól. Wymieszać z kukurydza. Rozłożyć na ziemniakach. Posypać serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia przez około 20 minut.
Forma potrawy: Sosy
350 ml wywaru z kości lub mięsa
50 ml śmietany
20 dag ziemniaków
8 dag cebuli
4 dag tłuszczu
3 dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
kukurydza z puszki 1/2 puszki
feta 3/4 opakowania
czosnek zmiażdżony 1 średniej wielkości ząbek
pieprz biały do smaku
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy