8 ziemniaków gotowanych (80 dag)
1/2 szklanki mleka
2 jaja
sól
1 łyżka tłuszczu do naczynia
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka oleju
tymianek
1 szklanka kukurydzy
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki ketchupu
pieprz
3 łyżki tartego żółtego sera
Najpierw ziemniaki zemleć, dodać gorące mleko, a następnie dobrze wyrobić z jajem i posolić.
Następnie włożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką. Wyrównać powierzchnię i uformować rant po bokach, tak, żegrubość placka powinna wynosić 2 cm.
Posmarować olejem, posypać tymiankiem. Kukurydze wyłuskać. Śmietanę wymieszać z 1 jajem i ketchupem, dodać pieprz i sól. Wymieszać z kukurydza. Rozłożyć na ziemniakach. Posypać serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia przez około 20 minut.