Placek lotaryński

Składniki potrawy

12dag masła
25dag mąki
3 łyżki mleka
200ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15dag szynki
łyżka oleju
10dag sera żółtego
20dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy

Przyrządzanie

Mąkę i masło należy wyrobić z jednym jajkiem, trzema łyżkami mleka, odrobiną wody i solą.
Ciasto przykryć, schłodzić przez 30 minut.
Cebulę posiekać. Szynkę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać, smażyć cebulę przez 10 minut.
Ser zetrzeć. Śmietanę wymieszać z resztą mleka (200 ml), jajkami i żółtkiem. Przyprawić solą i gałką muszkatołową.
Szynkę przełożyć do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem. Całość wystudzić.
Natkę i majeranek opłukać, listki oderwać i posiekać.
Ciasto rozwałkować na placek. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy.
Cebulę i szynkę wymieszać z serem i ziołami, rozsmarować na cieście. Polać mlekiem i jajkami.
Piec przez godzinę w temperaturze 175°C.
Placek jest dobry także na kolację.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl