Ciasto:
350g mąki
20g drożdzy
2 łyżki smalcu
220ml letniej wody
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
600g pomidorów
200g tuńczyka w oliwie
50g anchois
50g zielonych oliwek faszerowanych
1 jajo
1 szalotka
3 łyżki oliwy
Mąkę przesiać na stolnice. W środku kopczyka mąki uformować wgłębienie. Umieścić w nim rozkruszone drożdze. Dodać smalec i szczyptę soli. Wlać wodę (ok. 220 ml) i wyrabiać rękami na jednolitą masę. Po wyrobieniu ciasto ułożyć na obsypanym mąką półmisku, oprószyć i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajo ugotować na twardo. Schłodzić, obrać ze skorupki i pokroić w plasterki o grubości ok. 5 mm. Zieloną część łodygi szalotki drobno posiekać. Tuńczyka pokruszyć. Anchois obrać ze skórki i wyfiletować. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skorek, wypestkować i pokroić w plasterki. Podsmażać na 3 łyżkach oliwy przez około 5 min. Osolić i ostudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrągły placek grubości 4-5 mm. Formę do pizzy nasmarować tłuszczem. Nałożyć ciasto tak, by pokrywało ono zarówno dno jak i ścianki formy.
Na wierzch ciasta nałożyć podsmażone pomidory. Na nich układać pozostałe składniki farszu. Posypać posiekaną szalotką.
Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl