1 cała pierś z kurczaka
1 łyżeczka masła lub oleju
1/2 ząbka czosnku
1 żółta papryka
1/2 średniego ogórka
1 łodyga selera naciowego
1 szklanka niedużych truskawek
2 plastry ananasa lub 2 połówki brzoskwini z puszki
1/2 pomarańczy
1/2 puszki kukurydzy
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, sól
Pierś z kurczaka natrzeć solą, czosnkiem, posmarować masłem lub olejem i upiec. Pokroić w drobną kostkę o boku ok. 1,5 cm.
Paprykę, ogórek, ananasa lub brzoskwinię, oraz pomarańczę pokroić w kostkę tej samej wielkości; łodygę selera w cienkie paseczki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Wymieszać wszystkie składniki, dodać truskawki pozostawiając kilka do przybrania.
Dodać majonez wymieszany z jogurtem i doprawiony solą z pieprzem. Lekko wymieszać.
Wierzch przybrać pozostawionymi truskawkami. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
Sałatkę przybraną zielonymi liśćmi, podawać jako przystawkę lub danie na kolację.